Sausmedžių sodinukai

  • Unikaliais sausmedžio sodinukais prekiaujame ir internetu ir savo lauko parduotuvėje. Tai vis labiau Lietuvoje populiarėjantys uogakrūmiai. Jie džiugina mus ypač anksti sunokančių uogų derliumi. Tai pirmosios vasaros uogos, nunokstančios anksčiau už braškes.

    Sausmedžiai žydi gegužės mėnesį, o vaisius subrandina jau pirmomis birželio dienomis. Siūlomos veislės labai atsparios šalčiui, pasižymi išskirtiniu kvapu ir skoniu, derliaus gausa (uogos iki 30cm ilgio, derlius – iki 5 kg nuo krūmo). Uogos yra renkamos kai tik sunoksta (vėliau jos dažniausiai nubyra) ir įgauna tamsiai mėlyną spalvą, o minkštimas- švelnus ir aromatingas.


    Sausmedžio uogų apdirbimas ir vartojimas

    Šviežios sausmedžio uogos gali būti laikomos kambario temperatūroje ne ilgiau kaip 3 dienas. Dauguma jų suvartojama maistui arba perdirbama. Kitos pakuojamos į plastikinius maišelius ir laikomos šaldiklyje arba džiovinamos džiovykloje 40-45°C temperatūroje. Išdžiuvusios uogos laikomos popieriniuose maišeliuose sausoje, apšildomoje patalpoje. Taip apdirbtas uogas galima vartoti 1-2 metus. Vaisiuose kaupiasi sacharidai(6,0-13,0%), organinės rūgštys(1,0-5,0%), pektinai (iki 1,6%), raugai(iki 0,5%), flavonoidai(0,4-1,8%); vitaminas C(35,0-100,0 mg%), karotinoidai(iki 0,30mg%), vitaminai B1, B2, makro- ir mikroelementai: kalis, natris, fosforas, geležis, kalcis, magnis, varis, silicis, aliuminis, jodas ir kiti.

    Iš jų verdami kompotai, kisieliai, džemai, uogienės, gaminamas vynas, spaudžiamos sultys. Džiovintos uogos tinka profilaktinėms arbatoms.

    Medicinoje šviežios, šaldytos ir džiovintos uogos vartojamos sergant skorbutu, avitaminozėmis; jos stiprina organizmą, gerina kepenų ir skrandžio veiklą; jomis gydomos kai kurios odos ir akių ligos.

    Liaudies medicinoje vartojamas sausmedžio jaunų šakelių su lapais nuoviras vandenligei gydyti. Kadangi augalas veikia antiseptiškai, jo lapų nuoviru skalaujama gerklė sergant angina, o smulkintais lapais barstomos žaizdos.
     

    Sausmedžių sodinimo ir priežiūros rekomendacijos

    Geriasias laikas šiuos augalus sodinti yra ruduo. Sausmedžiai yra sodinami 1-1,5 m atstumais vienas nuo kito, negiliai. Sodinant didesnį kiekį (plantacijose) – tarpueiliai atskiriami 2-3 m. Patartina sodinti ne mažiau kaip 2-3 skirtingų veislių krūmelius. Šis krūmas yra kryžmadulkis (vaisiai gerai užsimezga žiedams apsidulkinus ne savomis žiedadulkėmis). Tinkamai apdulkintas gausiau žydi ir dera. Auga įvairiose dirvose ir net pakenčia nedidelį pavėsį, tačiau dirvoje turi būti pakankamai organinių medžiagų, drėgmės ir kuo mažiau piktžolių. Krūmai dera iki 20-25 metų, tik kiekvieną rudenį juos reikia patręšti mėšlu, o pradedant penktaisiais augimo metais - sausmedžius rekomenduojame praretinti kas 2-3 metai: vienamečiai ūgliai garantuoja didesnį ir kokybiškesnį derlių. Vieno krūmo sukuria nuo 2-3kg iki 5 kg uogų derlių. Sausmedžio šaknys paviršinės, todėl patartina dažniau laistyt. Apmulčiavus durpėmis , kompostu, drėgmė dirvoje išlieka ilgiau. Krūmus pasodinus į derlingą dirvą, tręšti 2–3 metus nebūtina. Didelis privalumas, kad sausmedžiai atsparūs ligoms ir kenkėjams, todėl cheminės apsaugos priemonės neturi būti nenaudojamos. Iš sibiro kilę augalai pasižymi ištvermingumu, žiemą jų nereikia uždengti. Žalos pridaro tik paukšteliai nulesdami pumpurus. Nokstančias uogas labai mėgsta varnėnai. Uždengus tinklu nuo jų uogas galėsite išsaugoti. Sausmedžių ūglius žiemą „mėgsta“ ir kiškiai.